Wednesday, January 13, 2010

Bekam Sunnah Rasulullah SAW


Al-Hijamah dalam Bahasa Arab bererti “pelepasan darah kotor”, dan dalam Bahasa Melayu dikenali dengan istilah Bekam. Bekam merupakan suatu teknik perubatan sunnah Rasulullah saw yang telah lama diamalkan oleh manusia sejak zaman dahulu kala, dan kini dimodenkan dengan menggunakan kaedah-kaedah yang efektif tanpa kesan-kesan sampingan.

Teknik perubatan bekam adalah suatu proses membuang darah kotor, iaitu darah yang mengandungi toksin atau racun berbahaya dari dalam tubuh, melalui permukaan kulit. Toksin adalah mendapan racun kimia yang tidak dapat diuraikan oleh tubuh kita. Toksin ini ada pada hampir setiap orang. Toksin-toksin ini berpunca dari pencemaran udara, ataupun makanan yang banyak mengandungi pewarna, pengembang, penyedap rasa, pemanis, racun dari sayuran dan sebagainya.

Bagi kaum lelaki, selain dari berurut, berbekam adalah satu rawatan tambahan yang efektif untuk melancarkan perjalanan darah dan membantu merawat pelbagai jenis masalah dan penyakit.

Tidak ketinggalan juga pada kaum wanita yang ingin berbekam, kami ada menyediakan Pembekam Wanita. Sila hubungi kami di talian 013-3239822 untuk temujanji rawatan.